Rijbewijs informatie A, A1 (11 kW), en A2 (35 kW)

Vanwege nieuwe Europese richtlijnen heeft de overheid besloten vanaf 19 januari 2013 nieuwe, stapsgewijze rijbewijscategorieën in te voeren. De nieuwe categorieën zijn opgedeeld in A1, A2 en tot slot de vol vermogen categorie A. Door de hoeveelheid informatie kan het zijn dat je het overzicht kwijt raakt. Hieronder worden de nieuwe rijbewijs categorieën overzichtelijk toegelicht.


A1 – 11 kW

Als beginnend motorrijder onder de 20 jaar begin je in categorie A1 (*per 1 januari 2014 is het mogelijk vanaf 20 jaar direct in te stromen in categorie A2*). Om je rijbewijs ook daadwerkelijk in bezit te krijgen moet je zowel een theorie- als een tweedelig praktijkexamen afleggen, te weten voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD). Je kan voor deze categorie al vanaf je 17e jaar beginnen met praktijklessen. Je rijbewijs kan je overigens pas halen als je 18 bent.


A2 – 35 kW

Na twee jaar rijervaring te hebben opgedaan in categorie A1 mag je doorstromen naar categorie A2. Dit gaat echter niet automatisch, hiervoor moet een praktijkexamen worden afgelegd. Er wordt gedurende dit examen wel aandacht besteedt aan voertuigbeheersing maar je hoeft hier niet een apart examen voor af te leggen zoals dit bij rijbewijscategorie A1 wél het geval is.

*Per 1 januari 2014 zijn de regels voor de instroom in rijbewijscategorie A2 aangepast. Het is vanaf die datum mogelijk om met 20 jaar al direct examen te doen voor het A2 rijbewijs. Het is dan niet meer noodzakelijk om eerst 2 jaar ervaring ogedaan te hebben binnen rijbewijscategorie A1. Als je rechtstreeks instroomt in deze categorie moet je zowel een theorie- als een tweedelig praktijkexamen afleggen, te weten voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD)

Ben je 19 en je bent wel al in het bezit van A1, dan kan je direct lessen voor je A2 rijbewijs. Het examen is overigens wel pas op 20-jarige leeftijd. Je hoeft dan geen theorie meer te doen, maar wel voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelmening (AVD).


A – Vol vermogen

Wordt je vervolgens 24, of ben je 2 jaar in het bezit van een A2 rijbewijs, dan mag je examen doen voor het A rijbewijs. Hiervoor geldt ook weer dat dit alleen een praktijkexamen betreft.

Ben je 24 of ouder en niet in het bezit van een A2 rijbewijs, dan moet je het theorie- en het tweedelig praktijkexamen afleggen. Hierna ben je de trotse eigenaar van een A rijbewijs.


Overzicht in een tabel:

Hetzelfde overzicht maar dan in een tabel van het CBR: 

Overzicht van het A1 rijbewijs

Overzicht van het A2 rijbewijs

Overzicht van het A rijbewijs


Kosten

Natuurlijk hangt er een kostenplaatje aan het behalen van je rijbewijs. Maar het plezier dat motorrijden met zich mee brengt weegt ruim op tegen de kosten waar je vooraf zeker rekening mee moet houden. Hieronder een overzicht van de kosten die het behalen van je rijbewijs met zich mee brengt. Vaak zitten deze echter verwerkt in een totaal pakket die je kan aanschaffen bij je rijschool.

2014                                                                                          2015

Eigen verklaring: €25,80                                                           Eigen verklaring: €27,80 

Theorie motor: €25,55                                                              Theorie motor: €28,55

Theorie motor individueel: €57,45                                            Theorie motor individueel: €56,45

Toeslag theorie in Engels: €5,50                                               Theorie in het Engels: €5,50

Motor voertuigbeheersing: €54,00                                           Motor voertuigbeheersing: €57,00 

Motor verkeersdeelneming: €105,00                                        Motor vekeersdeelneming: €105,00 

Tussentijdse toets motor verkeersdeelneming: €105,00          Tussentijdse toets motor verkeersdeelneming: €105,00

Webblijftarief rijtesten (vanaf 1 juli 2015): -                               Wegblijftarief rijtesten (vanaf 1 juli 2015): €75,00(bron: CBR tarieven 2014)                                                       (bron: CBR tarieven 2015)  


Poll

Met de motor op vakantie?


Ja Nee

Contact

Vragen of opmerkingen? neem hier contact met ons op!

Motor Marktplein

Wilt u als dealer uw motoren aanbieden via het Motor-Marktplein dan kunt u zich hier aanmelden

KW - PK

KW
PK