FAQ

Wat is koppel en wat is vermogen?

Als er over ‘koppel’ wordt gesproken dan wordt daarmee een tweetal (of meerdere) tegengestelde krachten bedoeld die aangrijpen op een voorwerp en deze doen roteren rondom een as.

Het koppel van een verbrandingsmotor wordt veroorzaakt door de verbranding van het lucht-benzine mengsel waardoor de zuiger in een neerwaartse beweging wordt gebracht. Die kracht wordt door de drijfstang naar de kruk geleidt waardoor een koppel ontstaat die vervolgens de krukas doet roteren. Om het wat visueler te maken; stel je een fiets voor. Je komt vooruit door kracht te zetten met je benen op de trappers en die trappers bewegen rondom een as. In feite gebeurt in een verbrandingsmotor hetzelfde en kun je de drijfstang zien als benen, de kruk als de pedalen en de krukas als de as waar je pedalen omheen draaien. Koppel heeft eenheid Nm en staat dus letterlijk voor kracht (N) x afstand (m) oftewel de kracht die je met je been op de trapper uitoefent vermenigvuldigt met de loodrechte afstand van de as tot krachtlijn die je been uitoefent op de trapper. De hoeveelheid koppel die uiteindelijk door het achterwiel op het asfalt wordt uitgeoefend is afhankelijk van meerdere factoren zoals de versnellingsbak, het aantal tanden op je kettingwiel en ook nog de grootte van je achterwiel.

Wanneer je fietst en dus kracht zet op de trappers lever je arbeid. Het vermogen wat je levert is in feite niets meer dan de arbeid die je verricht in een bepaalde tijd. Dus vermogen zegt iets over hoe snel je arbeid kunt verrichten. Wanneer je erg lang doet om de trapper een volledig rondje te laten gaan spreek je van een laag vermogen. Omgekeerd kun je zeggen dat wanneer je dat rondje heel snel volbrengt, je een hoog vermogen levert. Overigens sluit het een het ander niet uit want wanneer je twee keer zoveel kracht moet zetten en het duurt twee keer zo lang om de trapper rond te laten gaan, dan lever je net zoveel vermogen. Dat komt door de evenredigheid van de formule.

Het vermogen (kW) van een verbrandingsmotor is niets meer dan een rekensom waarin het koppel wordt vermenigvuldigt met het aantal toeren per minuut (overigens moeten er nog wel een aantal factoren in rekening worden gebracht zodat de eenheden overeenkomen en dus kan er niet letterlijk direct vermenigvuldigt worden). 

Hoeveel cc is 35kW?

Zoals eerder aangegeven hangt het vermogen af van het koppel dat het motorblok genereert en hoeveel toeren het motorblok kan maken. F1 motoren zijn bijvoorbeeld relatief klein en produceren daardoor niet persé veel koppel maar doordat ze ontzettend veel toeren maken (19.000 per minuut) genereren ze tóch ontzettend veel vermogen. Dus, er is niet een exacte inhoud die 35kW (48pk) produceert. Zo kan een 650cc ééncilinder zoals in de onlangs getestte Husqvarna na wat tuning 43kW (58pk) produceren. Door het gebruik van een andere mapping kan deze dan weer geschikt gemaakt worden voor het A2 rijbewijs door bijvoorbeeld het blok minder toeren te laten maken.

Wanneer mag ik beginnen met mijn motorrijlessen?

Vanaf 17 jaar kan je al beginnen. Je moet wel voordat je begint in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat A of een rijbewijs voor een auto (rijbewijs B, voor als je na je 18e begint)

Mag ik met mijn autorijbewijs (B) op een gemotoriseerde driewieler (trike of driewielige motorscooter) rijden?

Het ligt er aan wanneer je je autorijbewijs hebt gehaald.

  • JA!, als je voor 19 januari 2013 al in het bezit was van een autorijbewijs dan mag je 'gewoon' een gemotoriseerde driewieler rijden. 
  • NEE!, als je na 19 januari 2013 in het bezit bent gekomen van je autorijbewijs. Je zal dan eerst je motorrijbewijs moeten halen.

Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

Je rijbewijs A, A1 of A2 is normaal gesproken 10 jaar geldig.

Welke 11 kW motoren zijn er allemaal voor het A1 rijbewijs?

Om jou een idee te geven van de motoren die je kan kiezen binnen het A1 rijbewijssegment hebben wij ze voor je in een overzicht gezet met de basisinformatie zoals vermogen en prijs erbij.

Link:

We hebben ook de nodige 11 kw motoren getest:

Wanneer mag ik mijn A rijbewijs (vol vermogen) halen?

Er zijn verschillende wegen om in het bezit te komen van je A rijbewijs. Voor een gedetailleerde uitleg van de verschillende rijbewijscategorieën kan je het best hier terecht.

  • Je bent 24, je kan direct beginnen met rijlessen voor het A rijbewijs vol vermogen.
  • Vanaf 22, mits je al 2 jaar in het bezit bent van je A2 rijbewijs. Je hoeft dan alleen praktijkexamen te doen

Hoeveel cc is 11kW?

Zoals aangegeven bij de vraag hoeveel cc 35kW is geldt ook dat het vermogen afhangt van het aantal toeren dat het motorblok maakt. Echter is in het geval van de 11kW motoren wettelijk geregeld dat de inhoud van deze motorblokken niet groter mag zijn dan 125cc.Poll

Met de motor op vakantie?


Ja Nee

Contact

Vragen of opmerkingen? neem hier contact met ons op!

Motor Marktplein

Wilt u als dealer uw motoren aanbieden via het Motor-Marktplein dan kunt u zich hier aanmelden

KW - PK

KW
PK